Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Hol nasjonalparkkommune

Hol ligger i hjertet av Sør-Norge, midt mellom Oslo og Bergen, omgitt av fjell og nasjonalparker, og med nærhet til de vakre vestlandsfjordene.

Velkommen til Hol nasjonalparkkommune og Geilo nasjonalparklandsby

Med Hol som base kan du kombinere eventyrlige naturopplevelser i høyfjellet og spennende turer til fjordene. Den vanligste måten å reise til Hol er med tog fra Oslo eller Bergen, eller med buss eller bil. Turmuligheter, aktiviteter, overnatting, butikker og serveringssteder finner du i hele Hol kommune.

gaende-med-kart-i-geilo-sentrum-paul-lockhart.jpg
Turist i gågata  Foto: Paul Lockhart

Ta med egen, eller lei sykkel her, legg ut på vandreturer til koselige støler og serveringshytter i fjellet eller ta med fiskestanga. Lei kano for en oppdagelsestur på Ustedalsfjorden. Eller prøv deg på rafting, utfordre familien i høydeparken eller ta ziplinen hele veien fra toppen av skisenteret og ned til dalbunnen - Garantert en luftig tur!

Er du interessert i historie og levende kultur er Hol og Geilo rett sted for deg. Her finnes alt fra gamle kulturskatter til moderne kunstformer. En lang historie med jernutvinning i området har satt sitt preg på kommunen. Rundt omkring finnes mange gamle kullgroper og jernvinneanlegg, og fortsatt drives det produksjon av bestikk og redskap hos Øyo, Brusletto og Skaugum bestikk. Ved Fekjo kulturminnepark ved Ustedalsfjorden Rundt finnes blant annet graver fra vikingtid, kullgroper og ei gammel høyløe. Geilojordet midt i Geilo sentrum er et hyggelig tun av gamle hus og bygninger. Om sommeren er det servering, mulighet for å gå inn i husene og det arrangeres fortellerteater daglig. Ved Slåttahølen, øst for Ustedalsfjorden finner du Huldreskogen med utendørs fotoutstilling og bålplass. For mer moderne kulturopplevelser anbefales et besøk til Geilo kulturkyrkje, eller kanskje et besøk til kunstsamlingene på Dr. Holms Hotel eller Vestlia Resort.

Attraksjoner

Aktiviteter og opplevelser

Hol har spisesteder som byr på mat og drikke i mange varianter. Fra de enkleste smakfulle måltider til de deiligste menyer med tilhørende drikke. Det finnes både lokalmat, kortreist mat og internasjonale innslag. 

Eller, trenger du kanskje å oppdatere garderoben, nytt sportstutstyr eller noe til hjemmet/hytta? 

Handel

Servering

 

Sov godt i en av de mange sengene i Hol - fra det helt enkle til det luksuriøse.
Finn ledig overnatting

 

Velkommen ut på tur

I og rundt nasjonalparkene er det rom for mange, om vi tar hensyn til folk og dyr rundt oss. Nasjonalparkene er det
beste av norsk natur. Vernet bidrar til å ta godt vare på landskapet og mangfoldet av dyr og planter. Slik kan vi fortsette å samle gode turminner også i framtida.

Været i fjellet kan skifte brått både sommer og vinter. Sommeren kan by på varme og blå himmel eller lave temperaturer og tykk tåke. Vinterturer kan gi deg sol og lang sikt eller kalde vinder og tett snødrev. God planlegging gir gode turopplevelser!

Du kan gå der du vil på beina og på ski. Følg gjerne merka stier eller stikka løyper i nasjonalparken. Ta pause hvor som helst. Du kan slå opp teltet der du vil så lenge det er over 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Bål kan du tenne mellom 15. september og 15. april og resten av året på steder der det åpenbart ikke kan føre til brann. Følg med på lokale forbud. Vis hensyn til naturen når du samler ved.

I Hallingskarvet kan du plukke bær, sopp og vanlige planter til eget bruk. Hensynet til vegetasjon og dyreliv er viktig, særlig i hekke- og yngletida rundt mai-juli.
Framkomstmiddel med motor er i utgangspunktet forbudt i nasjonalparken.
Husk å rydde opp etter deg og ta med deg søppel hjem.
Allemannsretten

Kulturminner som tufter og fangstgraver er freda, så la stein fra gamle murer ligge.

I Kulturarvportalen kan du manøvrere i kartet for å oppdage spennende ting i vårt område, eller lete etter bestemte typer kulturminner ved hjelp av søkefilteret.
Kulturarvportalen

 

Du kan jakte og fiske i hele Hol kommune, også i nasjonalparkene, dersom du har jakt-/ fiskekort. Det er ikke lov å bruke levende fisk som agn. Du må heller ikke ta med deg levende fisk eller vått fiskeutstyr fra et vassdrag til et annet.
Husk fiskekort!

Geilo jeger- og fiskerforening

Østre Hol jeger- og fiskerforening


Inatur

 

Du må selv vurdere vær og føre, form og ferdigheter, og forberede deg med egnede klær og utstyr. Å ferdes i fjellet kan være krevende. Å være på tur med en fjellfører gir trygghet og nyttige tips. Se våre guider og tur-arrangører her.

Mangler du noe til turen? Du får helt sikkert kjøpt det i en av våre butikker!

Se butikkene her.


Fjellvettreglene


Værmelding

 

Velkommen til Hallingskarvet nasjonalpark

Fjellmassivet Hallingskarvet hviler på viddene rundt, med bratte skrenter mot nord og sør og Folarskardnuten ragende på toppen, 1933 meter over havet.

De flere hundre meter høye skrentene som karakteriserer Hallingskarvet er nærmest uangripelige, men høyfjellsplatået er ikke umerka etter harde år: De dype botnene som skjærer seg inn fra nordsida viser tidens tann. Erosjonen har ført til at den harde gneisen i Hallingskarvet står alene igjen, heva over viddene rundt.

Livet til fjells er hardt. Likevel har noen lært seg å takle forholdene. Året rundt vandrer villreinen på leit etter beite, og issoleia snur seg etter sola for å samle lys og varme.

Besøker du Hallingskarvet kan du følge stier som andre har gått opp før deg, eller vandre uten at noen viser deg veien. Om vinteren kan du følge milevis med stikka løyper eller preparerte spor som holder deg på rett vei, eller lage dine egne skispor. De merka turene tar deg fra hytte til hytte gjennom fjellpass og lune lier. Her er det rom for mange, om vi tar hensyn til folk og dyr rundt oss.

Hallingskarvet nasjonalpark ble opprettet i 2006 og er 450 km2. Nasjonalparkene er det beste av norsk natur. Vernet bidrar til å ta godt vare på landskapet og mangfoldet av dyr og planter. Slik kan vi fortsette å samle gode turminner også i framtida.

Se gjerne mer informasjon om Hallingskarvet nasjonalpark på 
norgesnasjonalparker.no

 

Velkommen til Hardangervidda nasjonalpark

Hardangervidda er et særlig verdifullt høyfjellsområde, og er fastlands-Norges største nasjonalpark. Området er viktig som tilholdssted for de største villreinflokkene i Europa, og de største delbestandene av mange sjeldne fuglearter i Sør-Norge.

Fjellvidda med de tusen sjøer er et eldorado for fjellvandrere med telt og fiskestang. Spor etter
mennesket sin bruk av naturen er framtredende på Hardangervidda, både som sleper/ferdselsveger, buer og støler. Jakt- og fiskeressursene blir i dag aktivt utnytte av de som bor rundt vidda.

Hardangervidda ble isfri for omtrent 9 000 år siden. Lavdekket etablerte seg på den nakne marka og gav næringsgrunnlag for reinen. Fra vinterbeiteområdene på østvidda trekker store villreinflokker vestover om våren, der mye nedbør og næringsrikt jordsmonn gir gode sommerbeiter med saftig gress for både rein og bufe.
Tidlig i mai kommer de drektige simlene fram til kalvingsområdene. Blir reinen forstyrret da, kan det få store følger. Bukker og ungdyr trekker ned og beiter i bjørkeskogen. Utover sommeren er reinen på flukt fra mygg og brems, og flere tusen dyr kan da være samlet på snøfonnene i høyereliggende terreng. Etter brunsten om høsten trekker dyra østover igjen til de forblåste lavheiene for vinterbeite.

Se gjerne mer informasjon om Hardangervidda nasjonalpark på 
norgesnasjonalparker.no

 

Fine fotturer i Hol nasjonalparkkommune

Brynuten

5 km tur/retur, 352 høydemeter, tidlig juni – tidlig oktober.
Start ved Bry bru, vest for Hovet, og følg godt merket sti gjennom det vakre kulturlandskapet, og videre gjennom skogen. Etter omtrent 1 km med slak stigning snor stien seg oppover den bratte fjellveggen opp til Brynuten. Husk å stoppe underveis for å nyte den majestetiske utsikten mot Hivjufossen og Hallingskarvet som trer frem i bakgrunnen etter hvert som du kommer høyere.
Turbeskrivelse og kart

 

Brenthovd

10 km tur/retur, 140 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Turen går i flott og åpent fjellterreng. Stien starter ved Syningen som ligger ved nordøstsiden av Storemyr. Variert stigende terreng 5 km opp til Brenthovd (1243 moh.). På toppen får du en imponerende panoramautsikt mot bl.a. Hallingskarvet og Reineskarvet. Underveis kan man ta avstikkere til flere utsiktstopper. Turlengden kan økes med en ekstra rundtur (4,9 km) til fjelltoppen Kalveskallen (1240 m.o.h.) som ligger sør for Brenthovd.
Turbeskrivelse og kart

Einsetnuten

4 km tur/retur, 300 høydemeter, tidlig juni - tidlig oktober.
Tørr, fin og godt merket sti som starter litt etter krysset Fv50/Raggsteindalen. Jevn stigning hele veien, og på toppen åpner en eventyrlig panoramautsikt seg.
Turbeskrivelse og kart

 


Fotturer med utgangspunkt fra Geilo nasjonalparklandsby

Ustedalsfjorden Rundt

10 km rundtur, tidlig juni – tidlig oktober.
Turveien rundt naturskjønne Ustedalsfjorden er perfekt for en familieutflukt, enten til fots eller på sykkel. Den 10 kilometer lange grusveien er stort sett flat og lett å følge. Lær om lokal historie, kultur og dyreliv fra de mange informasjonstavlene langs ruten. Du kan ta forfriskende dukkert ved badestranda, raste ved en av de tilrettelagte rasteplassene, eller ta med fiskestang og se om fisken biter.
Turbeskrivelse og kart

 

Pilvegen/Geilohovda

5 km rundtur, 230 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
En koselig, liten fottur med utgangspunkt fra Geilo sentrum. Stien snor seg oppover gjennom skianlegget og bjørkeskogen, og på toppen får du fin utsikt over Geilo og videre mot Hardangervidda.
Turbeskrivelse og kart

 

Fra Geilohovda går det også an å gå videre mot Urundberget, ned Tuftelia og tilbake til Geilo sentrum langs Ustedalsfjorden Rundt. Det utgjør en runde på ca 14 km. 
Turbeskrivelse og kart

 

Nystølhovda

4 km tur/retur, 196 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Start ved P-plass nær Tuftebrui, i vestenden av Ustedalsfjorden. Stien går gjennom fin skog før den begynner snor seg brattere oppover bjørkeskogen. Flere små topper med fin utsikt underveis. Ved stidelet nesten på toppen går det en liten sti skarpt til høyre opp på selve Nystølhovda. Her får du flott utsikt over Geilo og mot Hallingskarvet.

For en lengre tur går det an å gå videre til Birgithovda med retur samme vei (ca 12 km tur/retur)
Turbeskrivelse og kart

 

Det går også an å gå videre mot Hakkesetstølen og ned til Geilo for en rundtur (ca 19 km rundtur tilbake til utgangspunktet).

I kartet og turbeskrivelsen er det tatt utgangspunkt i start fra Geilojordet/Geilo sentrum, men å starte ved Geilo badestrand eller P-plass nær Tuftebrua er mulig.
Ev. i Vestlia og heller følge sørsiden av Ustedalsfjorden Rundt.

 

Urundberget

5 km, 352 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Fra p-plass langs Rv7 i Tuftelia går det fin sti oppover gjennom bjørkeskog og beitemark. Etter hvert kommer du over tregrensa og utsikten over Geilo åpner seg. Flott utsikt over Geilo fra toppunktet på Urundberget og på tilbakeveien får du majestetiske Hallingskarvet midt imot.

 

Fotturer tett på Hallingskarvet nasjonalpark

Det er mye å velge mellom i Hallingskarvet. Du kommer deg lett til de åpne viddene der fisken biter, og de merka turene fører deg gjennom landskapet rundt høyfjellsplatået både sommer og vinter. Når du endelig står oppe på det høye Hallingskarvet er premien den vide utsikten.

Prestholtrunden

Ca 6,5 km rundtur, 450 høydemeter, slutten av juni – tidlig oktober.
En merka sti fra Prestholtseter tar deg inn i nasjonalparken og opp på platået, nesten 1700 meter over havet, med utsikt ut over Hallingdal, Hardangervidda og i klart vær – helt til Gaustatoppen. Sherpaer fra Nepal har steinlagt deler av stien, og dette steinarbeidet er en opplevelse i seg selv. I sommerferien og helger er det vanligvis servering på Prestholtseter.
Turbeskrivelse og kart

Halletjørne

Ca 5,5 km tur/retur, 240 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Stien snor seg oppover gjennom bjørkeskogen fra Sudndalen. Etter en stund åpner fjellandskapet seg, og du kommer til Halletjørne på 1085 meter over havet. Her er en flott, naturlig sandstrand, perfekt for varme sommerdager. Det går an å følge tråkket videre innover mot skarvet, og komme inn på stien som går mellom Raggsteindalen/Byrkjedalen og Vestreim/Budalen.
Turbeskrivelse og kart

Hivjufossen

Ca 4 km tur/retur, 310 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Hivjufossen er et imponerende fossefall og denne turen går opp til et fint område over selve fossen. Stien starter noen hundre meter sørøst for parkeringsplassen ved Fv50 og snor seg oppover gjennom bjørkeskogen. Omtrent halvveis opp til fossen ligger rester etter en gammel boplass. Vær ytterst forsiktig nær vassdraget over fossen. Steinene kan være svært glatte!
Det går også an å følge tråkket videre innover mot skarvet, og komme inn på stien som går mellom Raggsteindalen/Byrkjedalen og Vestreim/Budalen.
Turbeskrivelse og kart

Hivjufossen er et flott skue, og hele fossefallet er på ca. 250 meter. Ønsker du god utsikt mot fossen anbefales turen til Brynuten.

Ustaoset – Prestholt – Hesteberget

Ca 17 km rundtur, 340 høydemeter, slutten av juni – tidlig oktober.
Fra Ustaoset strekker stien seg oppover mot foten av Hallingskarvet. Turen går i åpent høyfjellsterreng, med nydelig utsikt mot Hallingskarvet, Hardangervidda og det villere landskapet vestover med bl.a. Hardangerjøkulen. I sommerferien og helger er det vanligvis servering på Prestholtseter.
Turbeskrivelse og kart

Folarskardet (Folarskardnuten, 1933 moh.)

Fra Haugastøl ca 26 km t/r, 1000 høydemeter, fra Raggsteindalen ca 19 km tur/retur og 627 høydemeter, slutten av juni – slutten av september.
Folarskardet kan nås med utgangspunkt både fra Haugastøl og Raggsteindalen. Uansett startsted, er dette en lang tur i høyfjellet med de forholdsregler det innebærer.
Fra Raggsteindalen er det som om dalen skjærer seg inn i fjellmassivet, og langt framme står Hallingskarvet som en vegg. Fra Haugastøl bærer turen over åpne flyer. Innerst, ved foten av Hallingskarvet, snor stien seg opp på selve fjellplatået. Her ligger Lordehytta 1620 meter over havet, med nydelig utsikt. For de godt fjellvante er det mulig å følge et tråkk med noe klyving videre opp til Folarskardnuten. Denne er dårlig merket, og man bør være kjent i området. Det er også mulig å gå videre til Haugastøl/Raggsteindalen (ca 23 km totalt).
Turbeskrivelse og kart


Fotturer tett på Hardangervidda nasjonalpark

Ustetind

Fra Verpestølvegen 9,5 km tur/retur, 400 høydemeter, slutten av juni – tidlig oktober.
Ustetind ligger nordøst på Hardangervidda, rett sør for Ustaoset, og gir en fantastisk utsikt over vidda. På gode dager ser du Gaustatoppen langt i sør, Hardangerjøkulen i vest og selvfølgelig Hallingskarvet i nord. Det er en del oppover, men panoramautsikten på toppen gjør det verdt strevet!
Turbeskrivelse og kart

Glitreberget/ «Hotel California»

Ca 6,5 km tur/retur, 110 høydemeter, midten av juni – tidlig oktober.
Besøk «Hotel California» på Glitreberget! Parker på Høgåsen mellom Skurdalen og Dagali. Godt merket, fin sti og slak stigning, gjennom bjørkeskogen og opp på snaufjellet. Eventyrlig utsikt over Hardangervidda og Hallingskarvet.
Turbeskrivelse og kart

Storekrækkja

12 km rundtur, slutten av juni – tidlig oktober.
Fin rundtur blant kulturminnene på Hardangervidda!

Start ved Fagerheim Fjellstue. Godt merka DNT-sti langs nordsiden av Storekrækkja til Krækkja turisthytte. Litt steinete, men tørr og fin sti i flatt terreng. Litt opp- og nedstigning like før Krækkja.

Fra Krækkja følg sti sørvestover mot Halne og Kjeldebu ca 800 meter. Her passerer du blant annet en gammel fangstgrop. Kryss brua over elva fra Drageidfjorden. Rett over elva tar du av til venstre og følger stien langs vassdraget ned mot Storekrækkja. Her er det litt steinete, men traseen er vardet, så bruk øynene godt. Følg deretter fin sti langs vannkanten tilbake til Fagerheim.

Rundt hele Storekrækkja finnes rester etter mange boplasser og fangstanlegg. Ikke flytt på steiner, de kan være del av et fredet kulturminne! Se gjerne Kulturminnesøk for informasjon.
Turbeskrivelse og kart

  

Sykkelturer tett på nasjonalparkene

Rallarvegen

80 km.
Hele veien er som oftest farbar i begynnelsen av juli og sesongen varer vanligvis til slutten av september.

Rallarvegen bringer deg gjennom et fantastisk høyfjellsområde fra 1000 m.o.h. opp til 1340 meters høyde og ned til havnivå.
Veien ble anlagt på slutten av 1800-tallet, som anleggsvei da Bergensbanen ble bygget. Rallarvegen starter på Haugastøl og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm.

Turbeskrivelse og kart

Budalen

Flott tur i naturskjønne omgivelser og nydelig utsikt mot Hallingskarvet. Om første del byr på litt mye stigning etter din smak kan du også kjøre opp til Budalen og sykle på flat og fin vei inn til Vestreim og den gamle stølsgrenda ved foten av Hallingskarvet.
Turbeskrivelse og kart

Raggsteindalen

Ca 25 km tur/retur, tidlig juli - slutten av september.
Følg bilveien fra krysset ved Fv50 og inn til Raggsteindalen fjellstue. Pga nye eiere er driften av Raggsteindalen sommeren 2020 ikke avklart enda (mai 2020).
Veien er stort sett flat og fin og følger Strandavatnet hele veien rundt. Flott utsikt mot Hallingskarvet, Urdvassnutene m.fl.
Kart

Tuvavegen

Ca 32 km tur/retur, slutten av juni - tidlig oktober.
Følg bilvegen fra krysset ved Fv40 i Skurdalen og inn til Tuva turisthytte.
Om første del byr på litt mye stigning etter din smak kan du også kjøre opp til ca. Fjellset og sykle på flat og fin vei inn til Tuva.
Kart

Turistinformasjon

Turistinformasjonen ligger sentralt i Geilo sentrum, 1 minutts gange fra Geilo stasjon. 

Her finner du gratis brosjyrer, og du kan kjøpe kart og rutebeskrivelser for turer i området. I tillegg vil vi hjelpe deg med forhåndsbestilling av aktiviteter og overnatting.

Wifi
På turistinformasjonen kan du bruke vårt gratis tråd løse nettverk, stikk innom så får vi deg på nett!

Åpningstider
Mandag - fredag: 09.00-15.00

Kontakt:
Visit Geilo AS
Vesleslåttvegen 13, 3580 Geilo
post@geilo.no
+47 32 09 59 00

www.geilo.no