Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Vil du bli meddommer?

Hol kommune skal i løpet av våren velge nye meddommere for perioden 2025 – 2028. Kan du eller noen du kjenner tenke seg å være meddommer? Frist for å melde fra er 30.april.

Et viktig rettsprinsipp i det norske rettssystemet er at en skal dømmes av sine likemenn. Hol kommune behøver derfor en bred representasjon av befolkning. Kommunen søker derfor alle som kan være interessert i å bidra med ivaretagelse av norske rettssystemet uansett alder, kjønn, etnisitet og funksjonsnedsettelse.

Kommunestyret vedtar hvem som blir valgt til meddommere etter innstilling fra utvalg for innstilling til folkevalgte verv.  

Hva er en meddommer

En meddommer er en person uten juridisk utdanning som deltar i rettsmøte på lik linje med fagdommeren. Meddommeren er med på å vurdere om den tiltalte er skyldig og hvilken straff vedkommende eventuelt skal få. Meddommer sitter sammen med fagdommer og lytter til det partene forteller og kan stille spørsmål. I avgjørelsen teller meddommernes stemmer like mye som fagdommerne sin. En meddomsrett består av to juridiske dommere og fem meddommere.

Meddommere deltar i straffesaker i tingretten og lagmannsretten. De er også med på å avgjøre tvister i sivile saker dersom partene krever det. En sak kan vare fra en halv dag til flere uker. En jordskiftemeddommer deltar i saker i jordskifteretten. I skjønnssaker deltar skjønnsmedlemmene.

Hvor ofte meddommer må møte varierer på hvilken type meddommer du er. Som alminnelig meddommer (tingretten og lagmannsretten) deltar du vanligvis i 1-3 saker per år. Uttrekning skjer digitalt og tilfeldig. En rettsak har  ulik varighet, fra en halv dag til flere uker.

Se video om det å være meddommer

 

Hvem kan bli meddommer

Hvem som kan bli meddommer følger av domstolloven § 70:

  • Snakke og forstå norsk, og ellers være personlig egnet til oppgaven
  • ha fylt 21 år og være under 70 år når du blir valgt
  • ikke være fradømt stemmeretten
  • ikke være under offentlig gjeldsforhandling, konkursbehandling eller i konkurskarantene
  • stå innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen når valget blir gjennomført
  • være norsk eller nordisk statsborger, eller ha stått registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge de siste tre åra
  • ikke være dømt for visse straffbare forhold, se domstolsloven § 72

 

Når det gjelder meddommere til tingretten og lagmannsretten er det ingen krav til faglig kompetanse. Som skjønnsmedlem og meddommer i jordskifte er det noen krav til kompetanse.

Enkelte kan ikke bli valgt til meddommere på grunn av sitt yrke. Dette kan du lese om i domstolsloven §71

Vi informerer om at Hol kommune er pliktig til å kontrollere at meddommere  oppfyller vandelskravene.

 

Hol kommune skal velge meddommere til følgende utvalg:

Tingretten og lagmannsretten

Kommunen skal ha et visst antall meddommere i tingretten og lagmannsretten der halvparten er kvinner og halvparten menn. Det trengs ingen spesiell faglig bakgrunn. Meddommere blir valgt for fire år.

Til tingretten skal kommunen velge 21 kvinner og 21 menn. 

Til lagmannsrett skal kommunen velge 2 kvinner og 2 menn.

Jordskifteretten

Er en særdomstol som behandler saker som gjelder fast eiendom. Sakene blir delt i tre hovedkategorier. 

Meddommere i jordskifteretten skal velges etter samme regler som allminnelige meddommere. I tillegg stilles det særlig krav om at jordskiftemeddommere skal være «kunnige i saker som jordskifteretten til vanleg har». Med «kunnig» menes det at meddommere «har greie på, kjenner til eller veit noko om det saka gjeld». Kommunen har derfor behov for personer med kunnskap innen for eksempel eiendom, jordbruk, skogbruk og lignende.

Kommunen skal velge 4 kvinner og 4 menn til jordskifteretten. 

Skjønnsretten

Skjønn er en prosessform som blir benyttet i ulike saker. Det kan for eksempel holdes skjønn til fastsetting av aksjeverdier, odelstakst, skiftetakst eller i forbindelse med ekspropriasjon.

Det er fylket som oppnevner medlemmer til skjønnsretten, men kommunen foreslår kandidater.

Det er ingen formell øvrig krav for skjønnsmedlemmer, men anbefalt at man er i nylig yrkesaktiv alder, og er i stand til å delta på befaring. Skjønnsmedlemmer må ha særskilt kompetanse. Det er bedt om spesielt kompetanse innenfor følgende fagfelt:

  •  landbruk  
  •  megler           
  •  takstmann          
  •  revisor/økonom          
  •  arkitekt           
  •  entreprenør

Kommunen skal velge 13 personer til skjønnsretten.

Slik søker du

Send følgende skjema til Hol kommune, Ålmannvegen 8, 3576 HOL innen 1.april.

Dersom du har spørsmål, eller om du har forslag til noen som kunne være meddommer, kan du ta kontakt via  postmottak@hol.kommune.no

Sist endret: 18.04.2024