Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Seriøs håndverker eller seriøse problemer?

Trenger du håndverker? Her får du hjelp til å velge seriøse håndverkere og følge regelverket når du skal bygge eller pusse opp hus eller hytte.

Hjelpen finnes i Tettpå-veilederen.

Veilederen viser blant annet hva forbrukerne bør sjekke hos håndverksbedrifter, hvor og hvordan du sjekker åpne næringslivsdata, fordelene ved å bruke seriøs arbeidskraft og hvilke plikter og rettigheter du har som byggherre.

Tettpå-veilederen 

Viktigere enn noen gang

Å velge håndverkere er veldig viktig for å sikre verdiene som ligger i en bolig. Erfarne og faglærte håndverkere bidrar til at jobben blir gjort skikkelig. Endringer i avhendingsloven som kom tidligere i år, gjør at boligeier må kunne dokumentere alt arbeid som er gjort på boligen den dagen boligen skal selges – dokumentasjon har nå direkte innvirkning på salgssummen. Taksten på boligen øker hvis du kan dokumentere at arbeidet på boligen/fritidsboligen er utført av faglærte.

Fordeler for alle

Å velge seriøse håndverkere har mange fordeler for forbruker:

- du får jobben skikkelig gjort
- du sikrer deg reklamasjonsrett
- det øker eiendommens verdi den dagen du skal selge
- du får enklere lån med sikkerhet i eiendom ‘
- du stiller med sterkere kort på hånden i forhandlinger om rentebetingelser på lån
- du stiller sterkere i forsikringsoppgjør
- du unngår medansvar for skatter og avgifter
- du reduserer faren for forsinkelser i byggeprosjektet

Følger du tipsene i Tettpå-veilederen oppnår du trygghet i hele “kjeden”; byggesaker, låneopptak, taksering, kjøp, reklamasjonssaker og forsikringsoppgjør.


Når du handler seriøs arbeidskraft oppnår du ikke bare en rekke personlige fordeler, men du bidrar samtidig til et sunt og bærekraftig arbeidsliv med “fair play” og gode arbeidsvilkår.

snekker_tettpa_tekst.jpg
En håndverker som sager. Foto:Skatteetaten

Gjennom Tettpå påvirker og dyktiggjør vi forbrukerne til å ta informerte valg når de skal hyre håndverker. Det er viktig at du vet hvem du handler med, hvem som utfører jobben og hvem du betaler til. Forbrukeren har en viktig rolle i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

For enkelt sagt er det slik: Ingen etterspørsel, intet svart arbeid, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i Skatteetaten.


Tettpå - samarbeid mot arbeidslivskriminalitet


Tettpå er et tiltak mot arbeidslivskriminalitet på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner.

Tettpå er forankret i Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Skatteetatens nettside om Tett-på

elektriker_tettpa_tekst.jpg
Seriøs elektriker? Foto:Skatteetaten

Sist endret: 27.03.2024