Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Egenberedskap

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst 7 døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte?

Du har nok allerede mye av det du trenger for å klare deg selv i 7 dager, så ofte er det ikke så mye som skal til for at du og dine nærmeste blir litt bedre forberedt, sier beredskapsrådgiver i Hol kommune, Espen Bille-Larsen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkerhverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst 7 døgn.

Familie uten strøm Foto: DSB/Thorbjørn Holen
Familie uten strøm  Foto:DSB/Thorbjørn Holen

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Bille-Larsen.

Egenberedskap - lys, fyrstikker og mat  Foto: DSB/G. Røkeberg
Mann med beredskapslager Foto:G. Røkeberg

Test deg selv: 

forberedt.sikkerhverdag.no.

Test dette gjerne på deg selv og andre 😊
Anbefales på det sterkeste!!!

Se filmsnutt

DSB har laget filmen som viser hva som er viktig å ha, f.eks stearinlys, nødlader, varme klær, medisiner, mobil, grill, lommelykt, vann, sovepose, stormkjøkken, fyrstikker, ved og pledd.

Du er allerede i gang!

 

Sist endret: 07.06.2024