Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Folkehelse i planlegging

Befolkningens helse skal ivaretas i kommunens planlegging, dette følger av folkehelseloven og plan- og bygningsloven. Integrering av folkehelse i planer er et viktig virkemiddel i det systematiske folkehelsearbeidet.

Samfunnsdelen av kommuneplanen er et fundament for helsefremmende samfunnsplanlegging, og i denne ligger folkehelse som et verdigrunnlag.

Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer skal legges til grunn for kommunens planarbeid, innen alle samfunnssektorer og på alle nivå i kommunen.

Folkehelsearbeidet har som mål å fremme god helse, forebygge uhelse og utjevne sosiale ulikheter i helse. Målet er en god livskvalitet hele livet. For å nå dette målet med et helsefremmende og forebyggende fokus kreves det god og langsiktig planlegging i alle sektorer.

Folkehelsearbeidet er basert på kunnskap, og med et langsiktig framtidsperspektiv på befolkningens helse. Kunnskapen er hentet fra tilgjengelig og oppsummert data, fra ulike kilder med statistikk, forskning og medvirkning fra innbyggerne. Samfunnsdelen i kommuneplanen er et viktig plandokument for et langsiktig, forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen.

Folkehelsearbeidet bygger på fem prinsipper:

  1. Utjevning, da helse er ulikt fordelt mellom sosiale grupper i befolkningen.
  2. Helse i alt vi gjør, befolkningens helse ivaretas på tvers og i alle kommunens sektorer.
  3. Bærekraftig utvikling, en samfunnsutvikling som sikrer grunnleggende behov over tid.
  4. Føre-var-prinsippet, tiltak for å redusere risiko og tiltak for å fremme helse.
  5. Medvirkning, lokale muligheter til å påvirke beslutninger. Involvering og samarbeid med frivillig sektor.