Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Mat i barnehagen

Kosttilbud i kommunale barnehager i Hol

Et sunt og variert kosthold i barneårene er viktig for vekst, utvikling og læring. Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barns kosthold. Barnehagene er ikke pliktig til å servere mat, så det som serveres i barnehagene i Hol kommune er et ekstra tilbud.

Kostpenger

Satser for kostpenger ligger på siden om betaling.

Kostpengene skal som hovedregel brukes til melk og frukt. 

I tillegg til dette kan barnehagene gi tilbud om mer matservering. Kommunen har satt som mål at det skal minimum serveres 4 måltider i måneden. Det er opp til hver enkelt barnehage hvordan de legger opp matserveringen, og om de ønsker å ha flere serveringer enn nevnt ovenfor.

I Hol kommune er det ikke avsatt ekstra ressurser til å ha ansvar for matservering i barnehagen, det må derfor til enhver tid vurderes om det ressursmessig er hensiktsmessig å ha flere serveringer enn det som kommunen tilbyr. Det er ulikt hvor mye en får ut av kostpengene en tar inn, fordi noen butikker er dyrere enn andre. Barnas beste skal alltid ha høyeste prioritet. Samarbeidsutvalgene i barnehagene bør være aktive i disse beslutningene.

Slik jobber vi med måltidene i barnehagene

Barnehagene i Hol har et medansvar for at barna får i seg sunn og næringsrik mat når foreldrene er på jobb. Derfor har det stor betydning hva vi tilbyr av mat og hvordan vi gjennomfører måltidene i barnehagen. Barnehagene skal veilede foreldrene slik at medbrakt matpakke består av sunn og næringsrik mat, og matservering i barnehagen skal følge statens retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

  • God tid til måltidene, minimum 30 minutter.
  • Maksimum 3 timer mellom hvert måltid.
  • Voksne som tar aktiv del i måltidet og spiser sammen med barna.
  • Aktive voksne som legger vekt på et godt fungerende og trivelig spisemiljø.
  • God hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilbereding av mat.
  • Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon, mye læring i et måltid.
  • Variert mat med ulike smaksopplevelser.
  • Mat og drikke med mye tilsatt sukker unngås.

Typer måltid i barnehagen

Matpakke: Barna medbringer selv matpakke i barnehagen.

Mat i det pedagogiske arbeidet: Det legges tilrette for måltider med innslag av kjøtt, fisk, fugl og grønnsaker. Måltidene er knyttet opp mot tema, prosjekt eller aktivitet og er ikke ment som et fullverdig måltid, men en smak. Det er lurt å sende med matpakke de dagene dette står på planen. Kostnadene til disse måltidene dekkes av barnehagen.

Smøremåltidene i barnehagen: Barnehagene har egne matdager som finansieres med selvkost på barnehagefakturaen. Det er fokus på sunt kosthold og det tilrettelegges kost i samråd med foresatte for de barna som av ulike årsaker må ha et skreddersydd kosttilbud på grunn av sykdom, allergier og kultur.

Barna får frukt og grønt hver dag, og det serveres melk og vann til drikke.

Alle våre barnehager følger statens retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Se statens retningslinjer for mat og måltider i barnehagen her

Måltidet som pedagogisk arena

Et måltid i barnehagen handler om mye mer enn å få maten i seg. Det er mye læring ved et måltid i barnehagen. Måltidet betyr samhandling og fellesskap og er en viktig arena for utvikling av sosial kompetanse. Barn lærer av å se hverandre, de påvirker hverandre på godt og vondt også når det gjelder mat. Derfor er det svært viktig å ha kompetente voksne som bevisst bruker måltidene som en pedagogisk arena, da blir måltidenes helhetlige verdi i barnehagehverdagen bedre ivaretatt.