Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Tilsyn særskilt brannobjekt

Særskilte brannobjekt har en egen ordning for brannforebyggende tilsyn.

Særskilt brannobjekt er i brann- og eksplosjonsvernlovens § 13 definert i tre kategorier som:

  • Bygninger og områder hvor brann kan medføre tap av mange liv
  • Bygninger, anlegg, opplag, tunneler og lignende som ved sin beskaffenhet eller den virksomhet som foregår i dem, antas å medføre særlig brannfare eller fare for stor brann, eller hvor brann kan medføre store samfunnsmessige konsekvenser
  • Viktige kulturhistoriske bygninger og anlegg

Den som eier et slikt særskilt brannobjekt har som plikt å sørge for at alle sikkerhetstiltak som er nødvendige for å hindre og begrense branner er installert og fungerer som de skal.

I tilfelle brann er det nødvendig å gjøre rede for at de nødvendige sikkerhetstiltak er innført. Det særskilte brannobjektet trenger dokumentasjon av sikkerhet, en brannvernleder, eventuelle personer som jobber der trenger opplæring og brannøvelser og en beredskapsplan.

Hjemmel

Hjemmel til å foreta tilsyn i brannobjekter kommer frem av brann- og eksplosjonsvernloven § 13, med føringer for tilsynsmyndigheten i § 18 i forskrift om brannforebygging.

Hva er et tilsyn

Kommunen skal sørge for at det føres tilsyn i byggverk m.m. for å påse at disse er tilstrekkelig sikret mot brann. Tilsynet skal omfatte alle forhold av betydning for brannsikkerheten, herunder bygningsmessige, tekniske, utstyrsmessige og organisatoriske brannsikringstiltak og forhold av betydning for gjennomføring av brannbekjempelse og øvrig redningsinnsats.

Dette betyr at et tilsyn kan omfatte alle forhold som har med brann å gjøre, både tekniske forhold og organisatoriske.

Ansvarsforhold

I veiledning til forskrift om brannforebygning, publisert i 2016, og sist oppdatert i 2020, er nå ansvarsforholdet mellom eier og bruker tydeligere adskilt.

I korte trekk er eier ansvarlig for byggverket, de tekniske installasjonene og de overordnede organisatoriske forholdene som blant annet skal sikre at kravene som gjelder for et byggverk overholdes, at det er rutiner som sikrer at tekniske installasjoner, bygningsdeler og utstyr blir ivaretatt og at feil og mangler blir utbedret.

Sikkerhetsarbeidet skal som et minimum sikre at kravene til brannsikkerhet som gjelder for byggverket blir overholdt, og at sikkerhetsinnretningene i byggverket fungerer som forutsatt. De viktigste brannkravene til byggverk kommer frem av tekniske forskrifter til plan og bygningsloven og av Byggteknisk forskrift (TEK17). Eksempel på sikkerhetsinnretninger er branncellebegrensende konstruksjoner, brannalarmanlegg og sprinkleranlegg.
Brukeren av byggverket er ansvarlig for at byggverket blir brukt på en brannsikker måte, inkludert å varsle eier dersom noe er galt.

Det er også viktig å merke seg følgende: Eier kan avtale at brukeren av byggverket eller andre skal gjennomføre sikkerhetsarbeidet også for selve byggverket, men eieren er likevel ansvarlig. Det betyr at selv om det foreligger en avtale som sier at bruker av byggverket har oppgaver som dekker deler av eiers ansvar, så er det fremdeles eier som er ansvarlig overfor myndigheten. Et eventuelt pålegg som gis for forhold som går under eiers ansvar i henhold til er eier ansvarlig for, uavhengig av interne avtaler mellom eier og bruker.

God brannsikkerhet oppnås gjennom et planlagt samspill mellom tekniske og organisatoriske tiltak. Både eier og bruker har derfor plikt til å utveksle opplysninger og samarbeide om brannforebyggingen i byggverket.

Hva kan forventes ved et tilsyn

Selv om tilsyn skal omfatte alle forhold som har betydning for brannsikkerheten, så betyr ikke det at hvert enkelt tilsyn skal ta for seg alle disse forholdene. Brannvesenet kan selv bestemme omfanget av hvert enkelt tilsyn. Det kan være dokumenttilsyn, egenmelding, ordinært tilsyn med eller uten spesifiserte fokusområder, tilsyn rettet mot eier eller mot bruker m.m.
Det kommer frem i varselet om tilsyn hva tilsynet skal omhandle, slik at objektet for tilsynet har mulighet til å forberede seg i størst mulig grad. Dette vil gi et bedre tilsyn og en bedre opplevelse for både brannvesen og objektet. Dersom varselet ikke tydelig sier hva tilsynet skal omhandle kan brannvesenet kontaktes for å undersøke dette. Det er imidlertid fullt mulig for brannvesenet å ønske å se på flere forhold, og føre tilsyn med både eier og bruker.

Hva forventes av tilsynsobjektet

Tilsyn har over årene endret karakter, og det har i større grad gått over til å omfatte systemene som skal sørge for at tilsynsobjektet er i stand til å oppdage og utbedre feil og mangler ved forhold som påvirker brannsikkerheten.

Der det tidligere var søkelys på at enkelte rømningsskilter ikke fungerte, eller at det var kiler på branndører, og at hvert enkelt forhold måtte utbedres til neste tilsyn, er det nå mer søkelys på hvorfor noen skilter ikke fungerer, hvorfor noen dører står på kiler, og hvorfor disse forholdene ikke er avdekket av de interne rutinene.

Den tidligere formen for tilsyn var god for å sikre at spesifikke forhold ble ivaretatt etter et tilsyn, men erfaring viste at mange av de samme avvikene dukket opp igjen år etter år. Tilsyn som er mer rettet mot systemene til objektet skal bidra til at avvik som blir avdekket legges inn i systemene, og at dette skal bidra til at det samme, og lignende avvik, ikke dukker opp igjen ved neste tilsyn.

Det er i dag et større krav til at eier og brukere har dokumentasjon på det arbeidet som utføres, og det er fra brannvesenets side forventet at tilsynsobjektet har kontroll på sine systemer, uavhengig av om det er digitalt eller analogt. Det betyr at man må vite hvor man har nødvendig dokumentasjon, og at det tydelig kommer frem at de systemene man har brukes.

Tips og råd for et godt tilsyn

Det er viktig å huske at brannvesenets oppgave er å se til at brannsikkerheten i et tilsynsobjekt blir ivaretatt. Selv om de ser etter mangler og feil, så er ikke brannvesenet ute etter «å ta» noen. Et godt tilsyn er et samarbeid mellom tilsynsmyndigheten og tilsynsobjektet, og målet er at objektet skal bli enda bedre til å ivareta brannsikkerheten på egen hånd.

For utfyllende informasjon, se informasjon til eiere av næringsbygg.