Boplikt etter konsesjonsloven
Hol kommune har boplikt etter konsesjonsloven. I kommunen er det da valgt å sette konsesjonsgrensen til null, for å forhindre at vanlige boliger selges/benyttes som hytter.
Hva innbærer dette?
Man kan overta/kjøpe en eiendom konsesjonsfritt ved å bekrefte at eiendommen skal brukes som helårsbolig. Det innebærer at du må fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet, skjemaet "LDIR-356", ved salg eller overdragelse av eiendommen.
Skjema for egenerklæring
Informasjon om egenerklæring
Den som ikke kan eller vil bosette seg på eiendommen innen ett år, må søke konsesjon. Konsesjonssøknaden skal sendes til kommunen der eiendommen ligger, skjema "LDIR-359".
Skjema for søknad om konsesjon
Boplikten er upersonlig. Den oppfylles ved at den nye eieren enten bosetter seg på eiendommen og melder dette til folkeregisteret, eller ved at boligen leies ut til en som på samme måte bosetter seg der.
Det er viktig å informere at kommunen har en restriktiv holdning for innvilgelse av konsesjon.
Ettårsfristen
Ny eier har et år fra overtakelse av eiendommen til tilflytting skal være gjennomført. Det er viktig å melde flytting til folkeregisteret. Det er folkeregisterets regler som avgjør om kommunen kan godkjenne bosettinga.
Slektsunntaket
Ved overtakelse/arv fra slektskap/svogerskap/ekteskap er det ikke krav om en bosetter seg på eiendommen, men det er et vilkår at overdrager har hatt tinglyst hjemmel til eiendommen i 5 år forut for overdragelsen (konsesjonsforholdet i orden).
Det innbærer at har/skal du arvet et hus som du ønsker å bruke som hytte i et område der det er nullgrense, kan du bruke huset som fritidsbolig når du med slektskap/svogerskap/ekteskap har arvet det.
Nyttige lenker
Landbruksdirektoretes side angående konsesjon
Landbruks- og matdepartementets rundskriv angående behandling etter konsesjonsloven
Oppfølging av boplikten
Skjema:
Redegjørelse om oppfylling av boplikt
Tilbakemelding - vedlegg til brev om kontroll av vilkår for din eiendom