Samhold og samarbeid
Etter brannen som rammet skolen natt til 8. juli, har de ansatte måttet håndtere en krevende arbeidshverdag. Likevel har de klart å stå sammen og finne løsninger i en situasjon preget av usikkerhet. Tre måneder etter brannen flyttet de inn i ny modulskole, som igjen har samlet alle. Det gir rom for refleksjon.
– Dere har stått sammen, heiet på hverandre, vært løsningsorienterte, endringsvillige og positive. Det som har imponert meg mest, er viljen deres til å gjennomføre arbeidshverdagen til tross for begrensede ressurser, sa hovedverneombud i Hol kommune, Unn Merethe Breie i en tale til de ansatte.
Har kastet seg rundt og vært kreative
Rektor Hilde Sletta Solhaug uttrykte sin beundring og takknemlighet for de ansattes innsats:
– Vi begynte å tenke allerede den natten skolen brant på hvordan i all verden vi kunne få det til. De ansatte har kastet seg rundt, vært kreative og løsningsorienterte for å få det til å gå rundt. Og var det noe som gikk galt? Ja, da hjalp vi hverandre og fikset det. Alle sammen har virkelig vært med å dra lasset.
Verneombud Janicke Uthus er enig i sin vurdering:
– Jeg er kjempeimponert av hvordan alle har håndtert denne situasjonen. De ansattes dedikasjon og innsatsvilje har vært avgjørende for at vi har klart å opprettholde en god skolehverdag for elevene våre. De har brukt utfordringene til sin fordel og skapt gode læringsmiljø utenfor den vante skolen.
Dugnadsånd i bygda
Flere aktører var raskt på banen etter brannen, og det ble tydelig at dugnadsånden i bygda fortsatt står sterkt.
– Vi fikk tidlig tilbud fra flere som eier lokaler i bygda, som gjerne ville hjelpe oss etter brannen. Det var viktig å få til gangdistanse mellom «klasserommene». 110 elever har gått som en samlet gruppe rundt i bygda, med bare en enkel mappe med en blyant, ett viskelær og en PC fra sted til sted. Det har vært en fantastisk dugnadsinnsats fra alle involverte, sier Solhaug.
Nye muligheter og tverrfaglig arbeid
De ansatte ved skolen har ikke latt seg knekke av utfordringene, men har valgt å se på dem som muligheter til å tenke nytt og annerledes.
– Vi har faktisk fått til mer fag i skolehverdagen enn vi hadde trodd og det har vært veldig fint å bli bedre kjent med elevene utenfor klasserommet. Perioden ga muligheter for tverrfaglig jobbing og skape klassemiljø og tilhørighet med mye uteskole og turer. Leker man bedre sammen, jobber man bedre sammen, forteller flere av de ansatte på 8. trinn.
Tro på fremtiden
I henhold til fremdriftsplanen er det forventet at det nye skolebygget står klart høsten 2027. Hovedverneombudet har full tillit til at de ansatte vil håndtere de utfordringene som måtte oppstå i mellomtiden.
– Jeg har klokketro på at dere vil klare dette. Selv om det i perioder kan føles tungt og håpløst, håper jeg dere stopper opp og anerkjenner alt dere har fått til. Det er viktig å se på kollegaen din og si «bra jobba» – det skaper et godt arbeidsmiljø, avsluttet Breie.