Min side  Kontrast   English    Kart   Nettstedskart   Tekststørrelse   Kontakt oss

Bry deg litt ekstra om barna i sommer

Sommeren er her, og etter uker med nedstengning skal igjen skoler og barnehager lukke dørene. Da er det viktig at voksne i nærmiljøet tar ekstra ansvar for barn som har det vanskelig hjemme.

"For barna som har en mamma eller pappa som drikker for mye, kan nye uker borte fra skole og barnehage være ekstra vanskelige", sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Hun oppfordrer folk i Hol kommune til å følge med og ta affære dersom de er bekymret for et barn.

Samarbeider om alkovett

Hol kommune er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk. Kommunen støtter oppfordringen om å bry seg litt ekstra i sommer.

"Alle barn fortjener en trygg og god sommer. Vi vil gjøre alt vi kan for at alle barn i kommunen vår skal få en fin sommerferie, og vi oppfordrer alle til å være trygge voksne og hjelpe nå de ser barn som sliter", sier Mona Ekse Lien (Av-og-til koordinator) og Thomas Fossgård (ruskonsulent) i Hol kommune.

Slik kan du hjelpe:

• Dersom du er til stede i en situasjon der en forelder drikker for mye foran barnet sitt, kan du prøve å snakke med vedkommende på en rolig og diskré måte. Dersom denne personen allerede er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig å vise at du bryr deg. Spør barnet om hvordan det går, og gi det tid og omsorg.
  • Inviter barnet med på familieaktiviteter som grilling, en tur på stranda eller spillekveld.
  • Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, kan du ringe Hallingdal barnevernteneste sin vakttelefon på 911 14 600 eller Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell. Du kan også kontakte Hallingdal barnevernteneste på 32 08  53 10 mandag-fredag mellom kl. 9 og 15 dersom du er bekymret for et barn.
  • For voksne som trenger hjelp og støtte, kan avdeling for psykisk helse og rus i kommunen bistå med støttesamtaler eller annen hjelp. Psykisk helse kan nås på 959 86 422 mellom kl. 8 og 15.30 mandag-fredag.

Vil du lese mer?

Besøk Av-og-til på nett: https://avogtil.no/tema/barn-og-unge/