Åpning av reiselivsfagskole på Geilo

Tekst: Viken fylkeskommune

Tirsdag 24. august var det åpning av det nye fagskoletilbudet innen hotell og reiseliv på Geilo.

– Det er mange ildsjeler som har bidratt til at reiselivstilbudet nå er etablert. Næringsaktørene her i Hallingdal, og spesielt på Geilo, har stått på gjennom mange år. I dag kan vi glede oss over resultatet av hard jobbing, sa fylkesordfører Roger Ryberg i sin åpningstale.

Med norsk reiselivsfagskole vil vi lykkes med å tilføre Hallingdal, og hele landet, fagskoleutdannet arbeidskraft, sa fylkesordfører Roger Ryberg. Her sammen med rektor for Fagskolen i Viken, Eirik Hågensen og ordfører i Hol kommune, Petter Rukke.
Foto: Mustasch Media

– Jeg er stolt over at Viken er med på å løfte reiselivsnæringa og skape det bærekraftige reiselivet. Fagskole, eller høyere yrkesfaglig utdanning, er utdanningspolitikk, og for Viken er denne satsingen noe av det viktigste vi gjør innen feltet, sier fylkesordfører Roger Ryberg.

Norsk Reiselivsfagskole er en helt ny skole. Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivået over videregående opplæring. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet.

– Før korona slo til, var det spådd en sterk vekst globalt innen reiselivet. Skal vi ta en del av veksten og sikre at Norge fortsatt skal være en attraktiv destinasjon, må vi satse på kompetanse, sier Ryberg.

– Hallingdal er definert av reiseliv. Næringen er arbeidsintensiv, og trenger fagutdannet arbeidskraft. Og det er en bransje som rekrutterer ungdom og innvandrere. Næringen er derfor en viktig integreringsmotor, og gir jobb til omtrent like mange menn som kvinner, sa fylkesordføreren.

Felles innsats gjennom fem år

Rektor Eirik Hågensen ved Fagskolen i Viken fortalte om prosjektet fra den spede begynnelsen i 2015 og fram til nå.

– Det er lagt ned stor innsats i over fem år for å få dette tilbudet på plass. Her har reiselivsnæringen, Regionrådet i Hallingdal, kommunene i Hallingdal og Fagskolen Tinius Olsen fått til en samhandling som har vært avgjørende for at prosjektet ble realisert. Å se så mange motiverte studenter til stede her i dag gjør meg stolt og ydmyk over hva vi i felleskap har fått til, sa Hågensen på åpningsdagen.

Viktig å bygge kompetanse

Anne Kristin Eggen Lervik, leder for strategisk innovasjon og kommunikasjon ved Fagskolen i Oslo, gratulerte den nye reiselivsfagkolen.

– Vi ser nå konturene av at flere oppdager verdien av kortreiste opplevelser. Nå kan en av Norges største næringer mobilisere til restart. Reiselivsbransjen har hatt sterkt vekst. Hva er vel viktigere da enn å utvikle reiselivsspesialister? Fagskolen Tinius Olsen så muligheten og gjorde noe med det, sier Anne Kristin Eggen Lervik.

Nina Solli, regiondirektør NHO Oslo Viken.
Foto: Mustasch Media

– På tross av koronakrisen; det er nå vi må bygge kompetanse, sier understeker hun.

Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo, var blant dem som deltok på åpningen:

– 6 av 10 NHO-bedrifter sliter med å få tak i den kompetansen de trenger.

Hun mener at reiselivsfagskolen på Geilo vil bidra til å dekke næringslivets kompetansebehov.

Norsk Hotell- og reiselivsfagskole er en underavdeling av Fagskolen Tinius Olsen. Tinius Olsen er heleid av Viken Fylkeskommune, dermed er reiselivsfagskolen offentlig og studentene vil få offentlig støtte når de går der.

Verdiskapende

Reiselivet gir grunnlag for 2200 arbeidsplasser i Hallingdal, og står for 27 prosent av verdiskapingen i Hallingdals næringsliv. Tilreisende til Hallingdal legger igjen i overkant 2,3 milliarder kroner per år.

Tusen takk til gode sponsorer og samarbeidspartnere som bidro til en eventyrlig oppstartsuke: Ustekveikja Energi, Skue Sparebank, Hallingdal Kraftnett, Regionrådet for Hallingdal, Vestlia Resort, Bardøla Høyfjellshotell, Dr. Holms Hotel, Geilo Turbusser, Dagali opplevelser, Dagali Fjellpark, Serious Fun, Viken fylkeskommune, Visit Geilo og Hol kommune.

OBS! Det er mulig å søke om studieplass helt frem til 1. oktober 2020!

Se mer informasjon om skoletilbudet på nettsiden til Norsk reiselivsfagskole